2013-03-07

Beredning av skinn




Detta är verktyg som används till att bereda och garva skinn jag kommer nu att visa olika steg i garvningen allt är inte med men en liten del av en hel vetenskap :)




Detta skinn är direkt från slakten insaltat i grovsalt och skall ligga och torka till innan man kan börja skrapa bort hinnor m.m så att man kan tvätta skinner och sätta igång med garvningen.





Här ser ni en del av räckbänken som är ett super enkelt och jag kan säga nödvändigt redskap i detta hantverk. Man spänner fast skinnet medans man arbetar med att få bort hinnor och även nör man sedan mjukgör skinnet används denna.



Detta skinn har fortfarande kvar några skrapningar innan de blir klart :) men mycket är gjort.



Här ser ni en stor skillnad på skinnet, detta är nästan färdigskrapat. Man skall se som vågor i skinnet som små gardikappor när skinnet är fördigskrapat och kan gå till tvätt.

När man skratat klart skinnet så skall det tvättas noga och sjöljas. När detta är gjort så skall de ligga i ca 30-35 grader inte över då blir det förstört och pälsem kan lossna. I ca 3 timmar för att bereda skinne på att bli garvat.

Efter detta torkas skinnet men inte tort utan till fuktig konstistens det skall vara mjukt fortfarande. Då börjar man med garvningen fett garvning 1 del såpa, den del vatten, en äggula smöres in i skinnet allt skall med (ev kan du ta hjärnan från djuret koka den och smörja in skinnet med).
Sen när hela massan gått in tar du och torkar skinnet.
Det är då helt stelt då börjar mjukgörningen. Nu är skinnet lite svart aktigt på baksidan, nör du har drakigt och slitit i skinnet så att det är helt vitt så är det klart.
Skär då bort fula partier runt kanerna sedan klart att användas.

Slut resultat.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar